Βιογραφικό

Η Λήδα Μπήτρου πραγματοποίησε τις σπουδές της στην Ψυχολογία αποκτώντας το πτυχίο της Maîtrise de Psychologie και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία, D.E.S.S. de Psychologie Clinique et Pathologique, από το Πανεπιστήμιο της Νίκαιας της Γαλλίας. Στη συνέχεια πραγματοποίησε σπουδές Ψυχαναλυτικών Σπουδών αποκτώντας M.A. in Psychoanalytic Studies από το Πανεπιστήμιο του Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας.

Αρχικά εργάστηκε ως εκπαιδευόμενη και μεταπτυχιακή ερευνήτρια σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική στην Κηφισιά και προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στα δημοτικά πολυιατρεία Κηφισιάς και Αγίου Στεφάνου. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο από το 2003 πραγματοποιώντας ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, ψυχανάλυση και συμβουλευτική για ενήλικες, εφήβους, ζευγάρια και οικογένειες. Εργάζεται επίσης ψυχοθεραπευτικά με ομάδες και πραγματοποιεί ψυχολογικές εκτιμήσεις μέσω των προβολικών ψυχολογικών τεστ Rorschach και Thematic Apperception Test (ΤΑΤ).

Προσφέρει περιγεννητική συμβουλευτική σε νέους γονείς, εγκύους και ζευγάρια που σχεδιάζουν να αποκτήσουν ένα παιδί καθώς και με την ψυχολογική υποστήριξη γυναικών και ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την τεκνοποίηση. Συνεργάζεται ως κλινική ψυχολόγος με κέντρο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Εκπαιδεύτηκε ακόμη ως συντονίστρια ομάδων Balint για γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας λαμβάνοντας την αντίστοιχη πιστοποίηση και δημιούργησε τις Ελληνικές Ομάδες Balint στο πλαίσιο των οποίων εκπαιδεύονται οι πρώτοι συντονιστές ομάδων στην Ελλάδα.

Έχει διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Ψυχολογίας και Ψυχανάλυσης σε ιδιωτικό κολλέγιο και παρέχει κλινική εποπτεία σε ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές. Ασχολείται επίσης με την επιμόρφωση των ψυχολόγων και άλλων επαγγελματιών υγείας μέσα από κλινικά και θεωρητικά σεμινάρια και με τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων και άρθρων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Είναι υπεύθυνη σύνταξης του ηλεκτρονικού περιοδικού ψυχολογίας Lapsus.

Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα και τη Γαλλία και είναι μέλος διεθνών επιστημονικών εταιρειών για την ψυχοσωματική, την περιγεννητική ψυχική υγεία και την ιατρική ψυχολογία.